Kansalainen Karuranta

Seikkailuni Olkiluoto kolmosessa

Oman maalaamoliikkeeni konkurssin jälkeen keväällä 2012 pääsin työhaastatteluun Raumalle. Kuukautta myöhemmin olin jo Olkiluoto 3 työmaalla saksalaisessa maalausyhtiössä työmaavalvojana. Virallinen titteli oli “Supervisor of embedded parts and special works”.

Itse työmaa oli varsin mahtava ilmestys. Työpäivät olivat pitkiä, mutta kymmenen tunnin työpäivä on helposti selitettävissä työn luonteella. Normipäivässä oli yleensä muutama tarkastus ja käynti jokaisen työnjohtajan jokaisella työmaalla. Kuulostaa helpolta ja kivalta mutta kun mukaan sekoitetaan ranskalainen byrokratia ja maailman suurin muuttuva labyrintti, missä ei palaset liu’u kohdalleen ihan kivutta.

 

Teräsbetoninen kaksoiskupolirakenne, jossa ei läpikulkuaukkoja ole kuin muutama ja koko laitos sisältä ja ulkoa vuorattu rakennustelineillä, joista pienimmät vaihtavat paikkaa lähes päivittäin. Rakennuksessa on noin 2500 huonetta, tai sellaiseksi käsitettävää tilaa ja vähintään saman verran erilaisia kypäräpäisiä seikkailijoita. Koska tahansa joku kulkureitti voidaan sulkea päivästä kuukauteen ja väkivirta ohjautuu muita kanavia pitkin.

 

Varsinainen leipätyöni on ankkurilevyjen maalaus. Ankkurilevy on yleensä 2 kertaa puoli metrinen teräslevy, mikä on upotettu betoniseinään. Näihin on tarkoitus tarvittaessa hitsata kiinnityskannakkeita tai vastaavaa.

Näitä ankkurilevyjä on rakennuksessa 600 000 ja niitä on maalattu tuplamäärä. Ja homma on yhä kesken.

Ensimmäisiä tarkastuksia (nämä siis pitää varata edellisenä päivänä ennen 16.00 ja tarkastusaika ilmoitetaan ennen 8.00) ja paikalla kuten tavallista Arevan ja TVO:n tarkastajat, syyllisen näköinen virolainen työnjohtaja, minä ja kollegani Jarkko P, joka opettaa minua talon tavoille. Olemme jossain ytimen alla ja tänne pohjalle päästäkseen on kivuttava kupolin ylimmän airlockin kautta, joten toivottavasti tarkastus menee läpi, ettei tarvitse tulla uudestaan tämän takia.

Puolalainen Arevan tarkastaja on kuulemma ollut kotimaassaan teurastaja, mutta on yksi tarkimpia tarkastajia. Tasaisen levyn pinnasta hän yrittää peilin ja taskulampun avulla löytää ”pinholes” ja kalvonpaksuusmittarikin näyttää hyväksyttäviä lukemia. Paperit olen täyttänyt toimistolla oikein, joten paperiin lyödään Arevan ja TVO:n leimat ja nimmarit. Hetkellä kun leimoja lyödään, saapuu puolalainen hitsaustyönjohtaja kysymään, onko meillä tarkastuksen suhteen kaikki OK. OK hän näyttää peukalollaan alaiselleen, joka käynnistää rälläkän ja ryhtyy hiomaan vasta tarkastettua pintaa. He aikovat hitsata siihen kannakkeen ja kysyy kollegaltani, tultaisiinko me maalaamaan se huomenna.

 

Ranskalainen johtajuus

Syystä tai toisesta en juurikaan joudu tekemään näitä vaan minua työllistää paljon mielenkiintoisemmat työt ulkoseinillä ja kilometrien mittaisissa tunneleissa. Palavereissa en juuri puhu kuin asiasta mutta joskus se nousee lapinjätkän pahamieli pintaan, kun syyttä hakataan. Kyseisessä tunnin palaverissa puhetta johtava ranskalainen ryhtyy teatraaliseen tyyliin haukkumaan kaikkia. Minulle hän huutaa, että viivyttelemme tahallamme töitä, jotta saisimme laskuttaa enemmän tunteja.

Tässä kohtaa nousen ylös ja jään nyrkkieni varaan nojaamaan pöytään. Kuules Pierre. Minä olen suomalainen ja perheeni asuu tuolla 40 km päässä. Olemme odottaneet edullista sähköä vuodesta 2008 eikä minulla ole mitään intressiä viivyttää projektia.

Iso johtaja pahoitteli, ettei ollut huutanut minulle vaan edustamalleni yhtiölle ja tuli palaverin päätyttyä taputtelemaan olkapäitä. Hämmästelen syvästi, miten keskieurooppalaiset sietävät pomojensa käytöstä. Aina kun joku projekti on mennyt vituiksi, ensimmäinen reaktio on aina jonkun erottaminen tai sillä uhkailu.

 

Kertakaikkista perseilyä ranskalaisittain

Saksalainen koordinaattori Wolfgang kertoi minulle tapahtuman, kun vaahtosin hänelle lukuisista epäkohdista työnlaadun ja aikataulujen sovittamisessa. Ranskalainen Arevan edustaja oli antanut työurakan lattiamaalauksesta tietyn kerroksen tietystä huoneesta. Aikaa oli muuta viikko, eli oikein riittävästi, koska työ veisi 3-4 päivää. Woffe kävi varmuuden vuoksi tarkistamassa kyseisen huoneen ja totesi kauhukseen, ettei sitä ole! Betonivalettu lattia puuttui kokonaan ja alemmassa kerroksessa työskentelevät kokosivat nähtävästi valumuotteja. Kun asia otettiin esille seuraavassa palaverissa fransmanni sai lähestulkoon vastaavan kohtauksen kuin Hitler Perikadossa. Häntä ei kiinnosta. Projektin aikataulusta on pidettävä kiinni. Ei enää tekosyitä vaan tehkää hommanne. Maalatkaa, saatana!

Wolfgang vältteli herran tapaamista muutaman päivän, kunnes tämäkin insinööri katosi jonnekin.

 

Rahat pois hölmöiltä

Eräänä päivänä virolainen työnjohtaja Tormis huomasi, ettei minulla ole kiireitä, joten hän vaati minut mukaansa erään kilpailevan maalausliikkeen tarkastukseen. Kyseessä oli ihan tavallinen seinäkiinnikkeiden ja ympäristön maalaus. Työ näytti hyvin tehdyltä, enkä löytänyt mitään sanomisen arvoista. Areva ja TVO:kin hyväksyivät työn ja bulgarialais-romanialaisen yhtiön edustaja otti mieluusti tarkastuspaperit.

Katsoin Tormista kysyvästi ja hän naurahti. Ai niin. Sinä et ollutkaan täällä vielä töissä, kun me tehtiin tätä huonetta. Woffen toimistosta löydät nämä samaiset tarkastuspaperit. Heti kun tarkastuspaperissa on Arevan ja TVO:n leima, se on maksattamiskelpoinen. Täällä on pari tuhatta huonetta, joissa vähintään sata maalattavaa ja tarkastettavaa kohdetta, joten kukaan, tai ainakaan tarkastajat eivät voi olla varma mikä on tarkastettu ja mikä ei. Oli puhdasta sattumaa, että Tormiksen silmään sattui vanha työkohde, kun hän etsi listasta omia tarkastuksiaan.

 

 

Rasismia

Olen matkalla Arevan maalaustarkastustoimistoon, kun törmään käytävällä itkevään ranskalaiseen putki-insinööriin. Tulen hänen kanssaan hyvin toimeen, sillä hän ei osallistu työsuunnitteluun ollenkaan vaan saamme tehdä työmme oman päämme mukaan. Tosin hän osoittautuu täysin ala-arvoiseksi putki-insinööriksi ja täysin väärässä paikassa. Hän paljastaakin itse, että hänen kokemuksellaan työmaa eksoottisessa Olkiluodossa olisi arvokas lisä cv:ssä. Tämän hän kertoi kysyttyäni, miksi hänellä on espanjan oppikirja toimistonsa pöydällä. Hän on alunalkaenkin hakenut jonnekin lämpimään ja mukavampaan hommaan.

Itku ei nyt meinaa loppua ja hän saa sanottua Arevan tarkastajan nimen ja että tämä sanoi rumasti ja käytti n-sanaa. Itkevä herra on minun mittaiseni, yön musta ja vastaavasti laiha kuin luurankomies. Paino ehkä 50 kg talvivaatteet päällä. Hän poistuu ja minä astelen Jukka H:n toimistoon. Hän tietää parhaiten työmaan maalaukseen liittyvistä asioista, on reilusti ylipainoinen ja moni rekkamies kadehtii hänen juttujaan. Lisäksi hän lupasi minulle paljastavansa melkoisen pommin ennen poistumistaan laitoksesta.

Jukka kertoo, että kyseinen Arevan insinööri oli tullut toimistoon vaatimaan, että muutamat Jukan hylkäämät putket pitää hyväksyä heti, muutoin hänen projektinsa myöhästyy. Ja kaiken huipuksi halusi, että välitarkastukset jätetään väliin ja pelkkä lopputulos tarkastetaan ja mieluusti hyväksytään etukäteen.

Olisin halunnut olla paikalla ihan vaan nähdäkseni ison miehen verenpaineen nousevan kattoon, mutta Jukka sanoi hillinneensä itsensä arvokkaasti ja kertoneensa vertauksen:

-2000 vuotta sitten Rooman imperiumissa asunnoissa oli juokseva vesi. Afrikassa asuttiin savimajoissa. Nykyäänkin roomalaisissa asunnoissa käydään suihkuissa ja Afrikassa paskotaan vieläkin savimajan taakse.

-Mitä väliä Afrikasta tai Roomasta. Minä olen ranskalainen, en ole ikinä käynyt Afrikassa huutaa putki-insinööri.

-Katso peiliin. Käskee Jukka.

No Igue näki peilissä rasismia ja Jukka taas halveksittavaa insinöörityötä.

 

 

Mielenkiintoisia kohteita

Kaksoiskupolien läpi kulkee lauhdutusputket, joita varten betonikupuihin on jätetty pari metriä halkaisijaltaan olevat teräsputket. Syystä tai toisesta putkien sisäpinta on umpiruosteessa ja läpi on jo vedetty lauhdutusputket, joiden läpimitta on puolitoista metriä. Hiekkapuhallettavan putken pituus kupolin paksuus, siis useita metrejä. Työhön on valittava pienimmät mahdolliset miehet eli virolaiset kaksoset, jotka juuri ja juuri mahtuvat liikkumaan kahden putken välisessä tilassa. Meidän täytyy itse soveltaa ja tehdä 2 metrinen hiekkapuhallusvarsi, mikä kääntää yli 90 astetta. Paineilmaletkua tuodaan yli sata metriä puikkelehtien avoimista läpivienneistä aina ulkoa asti. Kompuroita ei saa tuoda sisälle. Työkohde suojataan kolminkertaisella teltalla ja yksi työtekijäryhmästä toimii koko ajan siivoojana tarkkaillen, ettei teltan ulkopuolelle tipu murustakaan. Työ kestää pari viikkoa per reikä. Arevalla ei ole yhtään tarkastajaa, joka mahtuisi väliin, joten he luottavat TVO:n sopusuhtaisen tarkastajan tuloksiin.

Toinen yhtä mielenkiintoinen urakka oli OL3 katolla olevan piipun kiinnityskohdan sisäosan liitososien hiekkapuhallus ja maalaus. Lisäksi mielen jäi hiekkapuhalluksia laboratoriohuoneissa, jumbo-jetin kestävän liukuoven maalausurakka ja maan alla risteilevien vesitunneleiden liitoskohtien paikkamaalaukset joulun pyhinä.  Näin mielenkiintoisia urakoita kun saisi aina tehdä.

 

Kävelyoppitunti talvella

Työturvallisuus on tärkeää ja täällä varsinkin. ”Safety first”. Marraskuussa tulevat kylmät ilmat yllätyksenä ranskalaisille. En ole uskoa korviani, kun kuulen omalta suomalaiselta turvanaiseltamme sisällön jokaiselle järjestettävästä koulutuksesta. Tunnin koulutus siitä, miten Suomessa on voi olla talvisin kylmää ja liukasta sekä liikkuminen liukkaalla pinnalla.

Yli 3000 tuntia juotiin kahvia ja käytiin tanssahtelemassa lattialla niin että polvia koukistetaan, persettä heilutellaan ja saadaan tasapaino säilymään, vaikka ote lipeäisikin toisen jalan alta. Lisäksi nämä neropatit määräävät liukuesteistä kengänpohjissa, siten että niitä tarkastetaan sisäänkäynnin edessä. Jollei niitä ole, joudut palamaan kilometrin huonosti hiekoitettua tietä hakemaan niitä. Mutta sisälle ei pääse ilman ja sisällä ne täytyy tietenkin poistaa.

 

SAK:n isku

Kävelin kohti voimalatyömaata ja ihmettelin, että onkos nyt jo ruokatunti, kun työntekijöitä virtaa kohti taukokonttikylää. Kyseessä olikin SAK:n raivostuminen huhutuista 8€ tuntipalkoista ja he tulivat tekemään yllätystarkastusta. No ydinvoimala-alueelle ei pääse kuin turvavideot katselemalla ja tämä kestää 2 tuntia. Herrat vaativat pääsyä välittömästi ja kun ei toimi, niin soitetaan poliisit paikalle. Arvatkaas, onko poliisitkaan käyneet turvavideoita. No ei ole, joten hämäräporukoilla on pari tuntia aikaa siivota jäljet ja haihtua piiloon.

 

 

Tarkoitukseni tällä kirjoituksella on herättää keskustelua näistä mittavista tämän luokan projekteista. OL3 on käsittääkseni ostettu avaimet käteen sopimuksella ja hinta 3 miljardia ja valmistuvan 2008. Tähän päivään mennessä Areva on polttanut 10 miljardia projektiin. Käsittääkseni vastaava laitos Ranskassa on samassa jamassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Hyvät tarinat.

Jep, mitä isompi projekti, sitä jännempi toteutus.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Loistava kuvaus.

Jonkinlainen symbioosi Danten Helvetistä ja Dostojevskin Muistelmia kuolleesta talosta.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

TVO:n johto teki massiivisen kolmoisvirheen kierteellä:

1) Protolaitos
2) Latinotoimittaja (paperityöt ovat muodollisuus)
3) Avaimet käteen eli luovuttiin suomalaisten parhaasta vahvuusalueesta, joka on suurprojektien toteutus. Kun kyse on avaimet käteen, niin Areva on pystynyt viivyttämään projektia halujensa mukaan, kun huomasi että urakka meni pyllylleen ja sakkoja ei makseta toteutumatta jääneestä tuotannosta.

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Joo tämä on hurjinta sököpeliä mitä olen koskaan nähnyt tai kuullut. Areva nokittaa miljoonalla, koska työt on myöhässä. TVO katsoo samasta syystä ja nokittaa vielä satasen. TVO luottaa ässään piilokorttina eli sopimukseen kolmesta miljardista.
Peli jatkuu yhä. Katsotaan nyt kortit loppuun, mikäli Arevan perse kestää.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiinnostava työmaaselostus! Kirjoitapa kirja, jonka nimi voisi olla "Ihmetyömaa ja rautaiset hermoni..".

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Niin jonkun verran vois tuoda esiin ja pyöritellä ketkä poliitikot tuon halus .

Loviisaankin kauan sitten jo osattiin järkihinnoilla ydinvoimala tehdä .

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sinikka Mönkäre näkyy olleen kauppa- ja teollisuusministeri.
https://tem.fi/documents/1410877/2850176/Olkiluoto+3+periaatepäätös/7c873211-fe2c-4491-800e-1d6b7c1fa94a

Eduskunnan äänestyskäyttäytymistä periaateluvan osalta taas voi katsella täältä.
https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/aanestys.a...

Kokoomus näyttäisi olleen OL3:n paras tuki ja turva. Paljon parjattu Esko Aho näyttää äänestäneen voimalan puolesta, täälläkin tunnettu energia-asiantuntija Toimi Kankaanniemi taas sitä vastaan.

Vaikea sanoa näin pitkään yli menneestä projektista, joka nyt sitten ehkä kuitenkin alkaa tuottamaan hiilineutraalia sähköä, ketkä ovat tarinan konnia ja ketkä sankareita.

TVO:lle sinänsä pisteet siitä, että vaati protoprojektin avaimet käteen periaatteella. Joten pahimmat taloudelliset pietit taitavat kuitenkin langeta ranskalaisille.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Tvon siviulla tiedotteissa lukee allekirjoitettu sopimus. 5,5.

Lisäklausuuli lisämyöhästymisestä 400 mijoonaa Areva-Edfltä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Hyvin samanlaista minullekin on kerrottu, psykiatrin hommassa kuulee mielenkiintoisia asioita. Kuulemma ranskalaiset luulivat tulevansa johonkin kehitysmaahan, jossa voitelulla pärjätään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tämänkin proton tilaaminen johtui vain siitä että hallitukset ovat aina pantanneet ydinvoimalupia ja kun sellainen saatiin halusi TVO rakentaa suurimman mahdollisen. Sama meininki jatkuu tänäkin päivänä, ei edes kokoomus puhu uusista luvista vaikka nämä olisivat ainoa realistinen keino saada päästövähennyksiä rasittamatta taloutta.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Näinhän se on. Luvat on kiven alla niin pakko tilata se isoin.
Fennon kanssa kävi vielä niin, että maalintolpat siirtyili koko ajan.

Kokoomus ja peräsuomalaiset kai toivovat lisäytimiä halkeamaan vaalikosioissaan?

https://twitter.com/jiimhoo/status/110123808325990...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset