Kansalainen Karuranta

Lama 2020

Tuleva hallitus saa käsiteltäväkseen seuraavan laman, joka tulee olemaan taas kerran melkoinen yllätys. Kaikki talouslehdet enteilevät jo maailmanlaajuisen talouslaman iskevän parin vuoden sisällä. Talousviisaat kertovat tällaisen romahduksen seuraavan aina toistaan, mutta Suomea tämäkään ei näemmä taaskaan koske. Miinusmerkkiset talletuskorot kääntyivät taas lisää miinukselle, Bitcoin noussut pohjamudista ja kullan hintakin noussut jo siihen malliin, että vaskooli kannattaa kaivaa esiin.

Vaalitenteissä en ole havahtunut kertaakaan tästä keskusteltavan. Yksikään puolue ei ole ottanut vaaliohjelmaansa lamasta seuraavan kaaoksen ensihoito-ohjelmaa. Jokainen nähtävästi uskoo yhä yksisarvisen talouskeijun sateenkaarenvärisiin lupauksiin ikuisesta talouskasvusta, jatkuvasta työvoiman tarpeesta ja markkinoiden rehellisyydestä.

Vai tuleeko lama ollenkaan Suomeen? Onhan meillä mittava lauma talousasiantuntijoita, joilla kyllä keinoja piisaa. Työllisyysaste voidaan nostaa helposti vaikka sataan, merkkaamalla jokainen työtön yrittäjäksi ja antamalle tälle perustuloa vastaava määrä yritystukina. Tällöin vältettäisiin perusteettoman tuen jakamista (perustulohan on työtä vieroksuvien hippien hommaa) ja valtaisat yritystuethan ovat kapitalistimarkkinoilla sulaa hunajaa.

 

Voi olla, että lama ei tulekaan. Ehkä talous jatkaa kasvuaan seuraavat kymmenen vuotta ja olemme silloin jo niin rikkaita, että osa rahoista pitää viedä ulkomaille, koska ei enää omiin holveihin mahdu.

 

Kirjoitin tämän, koska toivon jonkun taloudesta paremmin ymmärtävän rohkaisevan minua yksinkertaista kansalaista uskomaan tulevaan. Tuleeko lama ja onko siihen valmistauduttu?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Niin 6 miljardia ihmistä tekee alle 2€ tunti töitä .

Kyl niitä pöydäl olevia jokaista maailman maata kuvaavaa vesilasien pintoja tasataan . Ennemmin tai myöhemmin .

Eu:un sisäl markkinavoimat tasannut jo .

Siksikin kokonais kuvaisesta taloudesta ymmärtämättömiä ei olis hyvä eduskuntaan päästää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset